Pressmeddelanden

Fokus Patient original utan datum.png

Pressmeddelande 

24 augusti 2020

Ny utmärkelse utdelad:

Årets Patientföreträdare 2019 blev Astma-Allergiförbundet!

Årets Patientföreträdare 2019 har utsetts vid FOKUS Patient seminarium. En enhällig jury utsåg bland flera nominerade kandidater Astma och Allergiförbundet till vinnare. Initiativtagarna till den nya utmärkelsen, FOKUS Patient, anser att ökat patientinflytande behövs för att övervinna situationen med covid-19.

 

– Med växande vårdköer och andra effekter av covid-19 måste vi patienter, brukare och anhöriga jobba mer tillsammans för att bidra till innovativa lösningar, säger Penilla Gunther, ansvarig för FOKUS Patient och tidigare riksdagsledamot. Vi har mycket att lära av varandra och allt att vinna på att driva gemensamma övergripande frågor, oavsett diagnos. Med Årets Patientföreträdare vill vi rikta ljuset på organisationer som lyckas göra patienternas röster hörda i olika sammanhang.

 

Motiveringen från juryn lyder:

Astma och Allergiförbundet har genom sitt arbete, och tillsammans med andra aktörer, bidragit till en lagändring om rökförbud på uteserveringar; som också gett många fler personer med olika hälsoproblem möjlighet att kunna gå ut på restauranger och caféer och ha ett socialt umgänge.

Astma och Allergiförbundet har även bidragit till större kunskap hos allmänheten om allergier och överkänslighet genom samarbete med både företag och organisationer. Kriterierna för FOKUS Patient® utmärkelse Årets Patientföreträdare: ”Att synas i aktiviteter som ger publicitet, skapar förändring och bildar opinion” är därför väl uppfyllda och ger Astma och Allergiförbundet en välförtjänt förstaplats.

– Vi har påbörjat en resa mot att bli en alltmer synlig samhällsaktör för att visa hur livet för personer med astma och allergi kan förbättras och med denna utmärkelse i ryggen ser vi fram emot att höja vår röst än mer, säger Kristina Ljungros, Generalsekreterare för Astma och Allergiförbundet.

 

 

Juryn består av representanter från olika delar av Life Science och hälso- och sjukvården med anknytning till patientfrågor:

  • Ing-Marie Wieselgren, överläkare och Nationell Psykiatrisamordnare, SKR, Sveriges Kommuner och Regioner

  • Jessica Lundström, Market Access Lead, Bristol-Myers Squibb

  • Jonas Edström, Public Policy Manager, Roche

  • Ulrika Nyberg, Policy & Governmental Affairs, MSD

  • Katarina Johansson, tidigare ordförande i, och grundare av Nätverket mot Cancer

Vid det digitala FOKUS Patient seminariet deltog Björn Eriksson, Region Stockholm och Richard Bergström, Nationell Vaccinsamordnare och andra experter för att diskutera det växande vårdberget och situationen med covid-19.

Över 200 personer deltog via länk; patientföreningar och patienter som vill samverka för ökat patientinflytande och politiker, beslutsfattare, hälso-och sjukvårdspersonal, läkemedels- och hjälpmedelsföretag, framtidsforskare och andra intresserade. Program se www.fokusevent.se

 

Till Årets Patientföreträdare har följande nominerats:

Sköldkörtelförbundet

Bröstcancerförbundet

Riksföreningen Systemisk Skleros

Riksförbundet för ME-patienter

Patienthuset

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Lokalföreningen Hjärt-Lung i Sundsvall

 

Större inflytande över sin egen situation och vård, ökad tillgänglighet till sjukvård och bättre utbildade patienter är temat för Sveriges enda stormöte för landets alla patienter, FOKUS Patient. Vi vill diskutera dessa och andra frågor i ett svenskt och internationellt perspektiv.

Nästa stora #fokusevent möte arrangeras den 14 maj, 2021. www.fokusevent.se

 

FOKUS Patient arrangeras av nätverket Combrigade som består av en grupp fristående personer med bakgrund inom kommunikation, politik och entreprenörskap som brinner för att skapa mötesplatser med samhällsnytta. www.combrigade.se

Läs mer här på www.fokusevent.se

PRESSMEDDELANDE

12 augusti, 2020

FOKUS Patient är finalist i Reuters Events Pharma Award Europe 2020

- Det känns fantastiskt roligt att vårt initiativ FOKUS Patient som mötesplats för alla med patientrelaterade intressen och vård med patientperspektiv, har kommit med som en av fem finalister i kategorin "Patient Champion Award: Patient Advocate" i Reuters Events stora tävling Pharma Award Europe 2020!

 

Det säger Penilla Gunther, programansvarig för FOKUS Patient,och fortsätter:

- Vårt team bakom FOKUS Patient är stolta och glada över utmaningen det innebär att tillsammans med 450 andra bidrag ha kommit till final och att få synas i internationella media under hösten via Reuters Events.

- Nu jobbar vi på med vårt digitala event den 21 augusti och vår kommande digitala plattform som kommer att bli ytterligare inslag i tävlingsbidraget och juryns bedömning.

Se länk: https://www.eyeforpharma.com/awards/eu-finalists.php?utm_campaign=5153-12AUG20-WK10-TA-Other&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=847633BDA1573D2CCE7B4E4300986F2F&elq=771db904ef054c5487222e78afb227cb&elqaid=55624&elqat=1&elqCampaignId=36851 

INBJUDAN

29 juli, 2020

 

FOKUS Patient, den 21/8, 10.00-12.00 - mötesplatsen för landets alla patienter:

Patienter drabbas dubbelt av covid-19 pandemin

 

Covid-19 pandemin skapar växande vårdköer och därmed nya risker för patienter. Hur är det med patientinflytandet och hur vill vi ha det? Vad har vi lärt oss och hur kan vi samarbeta för en gemensam plan framåt där patienter och anhöriga är delaktiga? Det är det högaktuella temat kring förändring, på FOKUS Patient den 21 augusti, mötesplatsen för landets alla patienter och aktörer inom hälso- och sjukvården.

 

– Under och efter covid-19 pandemin behöver vi patienter och anhöriga samarbeta när nya vårdbehov läggs till de redan befintliga behoven, säger Penilla Gunther, programansvarig för FOKUS Patient och tidigare riksdagsledamot. Med en växande vårdskuld och nya erfarenheter har vi allt att vinna på att driva gemensamma övergripande frågor för framtidens sjukvård, oavsett diagnos. Vi vill bidra till en lösningsfokuserad diskussion och en gemensam plan framåt.

 

Den 21 augusti, 10.00-12.00, arrangeras ett digitalt FOKUS Patient möte. Deltagare är patientföreningar och patienter som vill samverka för ökat patientinflytande och politiker, beslutsfattare, hälso-och sjukvårdspersonal, läkemedels- och hjälpmedelsföretag, framtidsforskare och andra intresserade. Större inflytande över sin egen situation och vård, ökad tillgänglighet till sjukvård och bättre utbildade patienter är målsättningen för Sveriges enda möte för landets alla patienter, FOKUS Patient.

 

Nyheter på agendan:

Resultat från en enkätundersökning om patientinflytande som gått ut till alla Sveriges patientorganisationer presenteras. Undersökningen ger tex. ger svar på om man anser att organisationen kan påverka hälso- och sjukvårdens utveckling. Enkäten görs i ett internationellt samarbete med PatientView.

 

”Årets patientföreträdare” kommer att koras.

 

Program och anmälan till FOKUS Patient mötet: www.fokusevent.se 

 

Läs mer i bifogad inbjudan.

Bästa hälsningar,

Teamet bakom FOKUS Patient

 

Petra Eurenius

Kommunikationsansvarig

0709-186562

Uppföljning av FOKUS Patient på olika sätt

1. Vi lanserade podden AlmeWalken som en innovativ uppföljning att lyssna på under en promenad i Visby på Almedalsveckan. Ett samtal om patientens roll och möjligheter till inflytande.

Gå in på https://soundcloud.com/combrigade/avsnitt-1 

2. Vi kommer att bjuda in till intressanta mötesplatser inte bara i Sverige uatn även på andra platser i världen.

3. Vi vill ha era åsikter även framöver, och återkommer med en helt ny undersökning om patientinflytande i Sverige.